Zapiekanka z twarogiem

Zapiekanka z twarogiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Proponuję ugotować najsmaczniejszą zapiekankę z twarogu. Zapiekanka z twarogu jest niezwykle smaczna, soczysta, miękka i rozpływająca się w ustach. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki

  • twarożek - 600 g
  • kwaśna śmietana - 160 ml + 2 łyżki do smarowania zapiekanek
  • kasza manna - 100 g
  • jajka - 3 szt.
  • szczypta soli
  • cukier - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1 godz
  • olej roślinny do pleśni

Przygotowanie

  1. Wymieszaj twarożek ze śmietaną i zmiel za pomocą miksera, aż będzie gładki. Dodaj semolinę i pozostaw na 10 minut ubijając jajka. Ubijaj jajka solą i cukrem mikserem przez 7-8 minut.

  2. Następnie w kilku etapach połącz skrzep z ubitymi jajkami. Nasmaruj formę olejem roślinnym, możesz rozłożyć formę papierem do pieczenia. Rozłóż uformowaną masę i posmaruj ją kwaśną śmietaną, aby uzyskać piękny złoty kolor.

  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 ° C przez 50 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 23 listopada 2019
Pycha!
Składniki
  • twarożek - 600 g
  • kwaśna śmietana - 160 ml + 2 łyżki do smarowania zapiekanek
  • kasza manna - 100 g
  • jajka - 3 szt.
  • szczypta soli
  • cukier - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1 godz
  • olej roślinny do pleśni
Składniki