Zapiekanka z kaszą jaglaną,jabłkami i cynamonem

Zapiekanka z kaszą jaglaną,jabłkami i cynamonem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rosse
Jak dla mnie to danie idealne,rozgrzewa od środka,o właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej zapewniać nie trzeba,a istotne jest to,że danie jest lekkie i nie zapycha.Taką zapiekankę można zjeść jako deser lub na kolację,u minie zostaje na stałe w menu:)

Składniki

  • kasza jaglana,1 szklanka
  • masło,1 łyżeczka plus odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • miód, 2 łyżki
  • jabłko,1 duże
  • słodka śmietana kremówka,1/2 szklanki
  • cynamon mielony
  • cukier trzcinowy
  • sól (najlepiej morska),1 szczypta
  • wiórki kokosowe,1 łyżka
  • woda,2 szklanki

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem,aby pozbyć się gorzkiego smaku.
    Następnie zalać dwiema szklankami zimnej wody,dodać sól i łyżeczkę masła,nie mieszać.Gotować na małym ogniu przez 20 minut.

  2. Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz cynamon i wymieszać.
    Naczynie wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.

  3. Kaszę polać połową podanej ilości śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.

  4. Następnie jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać wiórkami kokosowymi.

  5. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 15 lutego 2014
Ciekawa propozycja i warta wypróbowania :)
anetas197601 16 lutego 2014
muszę wypróbować :)
Maudie 16 marca 2014
Koniecznie do wypróbowania bo brzmi i wygląda pysznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza jaglana,1 szklanka
  • masło,1 łyżeczka plus odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • miód, 2 łyżki
  • jabłko,1 duże
  • słodka śmietana kremówka,1/2 szklanki
  • cynamon mielony
  • cukier trzcinowy
  • sól (najlepiej morska),1 szczypta
  • wiórki kokosowe,1 łyżka
  • woda,2 szklanki
Składniki