Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kapustą"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 75
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 244
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 75
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 244
Składniki
Z kapusty wytnij głąb, oddziel od siebie liście, włóż na minutę do gotującej się wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju.
Mięso połącz z cebulą, jajkiem, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż kilka liści kapusty, porcje mięsa, znów liście kapusty. Całość wyrównaj i delikatnie przyciśnij.
Ułóż kolejne warstwy, na górze rozłóż plastry boczku. Piecz przez godzinę, najpierw pod przykryciem, pod koniec odsłoń naczynie, by lekko przypiec boczek.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień