Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z cykorią i szynką pod beszamelem"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 122
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 122
Składniki
Cykorie oczyść z nadpsutych lub zwiędłych liści, opłucz pod bieżącą wodą, odetnij gorzkie piętki. Wrzuć warzywa do garnka z wrzącym bulionem warzywnym, blanszuj 4-5 min. Wyjmij, osącz.
W osobnym naczyniu rozpuść masło, zasyp je mąką i krótko zasmaż, nie rumieniąc. Ciągle mieszając, małym strumieniem dolewaj mleko. Na koniec dodaj do powstałego sosu połowę startego sera. Ogrzewaj do roztopienia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Osączone cykorie zawiń w plastry szynki, ułóż w formie do zapiekania, polej sosem beszamelowym i posyp resztą sera. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 200 st.Źródło: Świat kobiety