Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z brokułami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10303
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10303
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Składniki
Kalafior i brokuł podziel na różyczki, umyj. Marchewki i cukinię pokrój w kostkę a paprykę w szerokie paski. Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę.
Do rondla z osolonym wrzątkiem włóż marchewkę. Gdy będzie miękkawa, dodaj różyczki brokułu oraz cukinię i gotuj na małym ogniu ok. 3-5 min (brokuły powinny być lekko twardawe) . Łyżką cedzakową wyjmij brokuły i przełóż je do lodowatej wody. Marchewkę i cukinię osącz na sicie. Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier oraz mleko. Gdy zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (dzięki dodatkowi mleka kalafior zachowa biel oraz łagodny smak). Gotuj ok. 10 min, odcedź i ostudź. Wszystkie ugotowane warzywa delikatnie wymieszaj.
W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, bułkę tartą, 5 dag miękkiego masła oraz starty ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne dobrze posmaruj łyżką masła, wyłóż ugotowane warzywa i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz paski papryki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 25-30 min.
60 minut. Porcja: 560 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie