Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka warzywna z dynią"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
na ciasto schładzaj odpowiednio wcześniej w lodówce. Następnie przesianą mąkę posiekaj razem z twardym masłem i solą, dodaj lodowatą wodę – szybko zagnieć spójne ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie pokrój w cienkie plastry miąższ dyni i sparz w osolonym wrzątku, po czym odłóż na sito, by osączyć z wody.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki, usuń folię i szybko rozwałkuj na placek. Wyłóż nim dno formy, robiąc dość wysoki brzeg. Ciasto podpiecz 15 min na złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku .
Na podpieczonym cieście układaj na przemian: plastry dyni, ewentualnie boczku, pieczonej papryki, bakłażana i pokrojoną fasolkę szparagową. Wszystko zalej śmietaną z jajkami.
Formę z warzywami wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj kolejne 30 min. Zapiekankę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie