Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ogrodnika"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Pomidory i bakłażany oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Warzywa potnij w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Bakłażany oprósz solą i odstaw na 20 minut, aby puściły gorzki w smaku sok. Potem opłucz je, wytrzyj do sucha i lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Mozzarellę potnij w plastry. Ser, warzywa oraz szynkę ułóż na przemian w żaroodpornej formie. Posyp solą i ziołami prowansalskimi.
Masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Dolej zimne mleko oraz bulion. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej nim w formie. Piecz ok. 35 min w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Tina