Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane pomidory"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 38
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 130
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 123
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 121
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 38
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 130
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 123
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 121
Składniki
W rondlu rozgrzej masło i 2 łyżki oleju, dodaj mąkę, przygotuj jasną zasmażkę. Powoli, cały czas mieszając, dolewaj do niej mleko. Powstały sos doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj śmietanę. Posól i gotuj około 15 minut, aż powstanie gęsty sos.
Piersi kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój mięso na kawałki, obsmaż na reszcie oleju i wrzuć do przygotowanego sosu.
Żółtą paprykę oczyść, pokrój w kostkę i również wrzuć do sosu. Dodaj łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu, łyżkę orzeszków piniowych oraz 2 łyżki startego parmezanu. Sos dopraw solą i pieprzem, podgrzej, zdejmij z ognia i poczekaj, aż trochę wystygnie.
Pomidory opłucz, zetnij czubki. Wydrąż część miąższu z nasionami. Powstałe miseczki napełnij sosem z dodatkami. Pomidory włóż do brytfanny. Zapiekaj 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety