Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane pigwy z imbirem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Składniki
Wymieszaj wodę z cukrem, skórką pomarańczową i pokrojonym imbirem. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojone pigwy. Na 5 minut zwiększ ogień, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż pigwy staną się miękkie i miedziane.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wysmaruj kokilki masłem.
Odsącz pigwy od soku i przełóż do kokilek. Podgrzej syrop na wysokim ogniu, mieszając. Zredukuj po chwili, gotuj przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Przełóż łyżką do kokilek.
Przygotuj kruszonkę. Pokrusz herbatniki, przełóż do garnka, dodaj masło i cynamon, zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do kokilek, zapiekaj w piekarniku ok. 15 minut. Podawaj z jogurtem, oprószone cukrem pudrem.Źródło: Olivia