Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana kapusta"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Z kapusty zdejmij liście, włóż do posolonego wrzątku i sparz. Następnie schłodź w zimnej wodzie i odcedź. W garnku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i wymieszaj. Dołóż ryż, sól i pieprz. Całość duś do miękkości.
Przestudź i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Sześć sparzonych liści kapusty odłóż, a resztę pokrój w szerokie paski.
Masłem wysmaruj formę do zapiekania. Na dnie rozłóż połowę bekonu, a na nim część całych liści i warstwę masy mięsnej. Posyp częścią krojonej kapusty i zalej śmietaną. Ponownie nałóż warstwę mięsa, warstwę kapusty i zalej śmietaną. Powtarzaj tę czynność aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnią warstwę powinny tworzyć liście kapusty, na których rozłóż plastry boczku i skrop roztopionym masłem. Piecz w temperaturze 180° C przez około 45 minut.Źródło: Na żywo