Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5430
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5430
Składniki
W misce mieszam mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Masło kroję w cieniutkie plasterki i delikatnie mieszam z mąką (nie zagniatam ciasta!). Masło powinno jedynie być oprószone mąką. Jajko miksuję ze szklanką ciepłej wody. Wlewam do miski i delikatnie łączę .
Cias ta nie wyrabiam, tylko robię z niego kulę. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowuję na prostokąt. Krótsze boki prostokąta zakładam do środka, następnie wszystko składam na pół i wałkuję. Czynność tę powtarzam jeszcze 4 razy. Ciasto składam, zawijam w folię i odstawiam na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 10 mm. Wycinam paski o wym. 15x4 cm. Każdy nacinam wzdłuż przez środek (niemal do samego końca) i powstałe 2 węższe paski splatam jak warkocz.
Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Studzę na kratce i lukruję.
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Tina