Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zakręcone faworki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki 0,15 zł
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia, spirytus albo ocet. Zagniatamy ciasto ręką. Następnie wybijamy wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza.
Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone, cieniutko rozwałkowujemy, wykrawamy nożem lub radełkiem prostokąty o wymiarach ok. 12x3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku. Jeden koniec przewlekamy przez otwór. By zrobione już faworki nie obsychały, przykrywamy je czystą, wilgotną ściereczką.
Ciastka smażymy z obu stron, na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia