Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienita strucla"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 92
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2086
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 288
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 92
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2086
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 288
Składniki
Bakalie wymieszaj z cynamonem oraz gałką i zalej rumem. Do przesianej mąki wsyp sól, drożdże, cukier, wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko, masło oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Wyłóż na nie bakalie i ponownie zagnieć, by bakalie połączyły się z ciastem.
Następnie ciasto rozwałkuj na owal o grubości 2-3 cm. Na środku połóż wałeczek z marcepanu i złóż ciasto tak, by górna jego część nie do końca pokryła dolną cześć. Brzegi dokładnie dociśnij.
Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Piecz 45 min w temp. 180°C. Lekko przestudzoną struclę posmaruj roztopionym masłem i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie