Wykwintny łaciaty sernik

Wykwintny łaciaty sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smaczny i delikatny serniczek do kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki na polewę rozpuścić powoli na małym ogniu stale mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania)
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margarynę z masłem, żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać razem z masłem i margaryną. Następnie dodać do mąki, wyrobić bardzo starannie ciasto. Po czym rozwałkować i przenieść ciasto na wałku do przygotowanej formy i wstawić do lodówki.

  2. Wykonanie sera:
    Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić. Następnie ser zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, wlewać powoli ostudzone masło dodając po jednej łyżce sera, budynie i aromat.

  3. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.

  4. Wykonanie placka:
    Na schłodzonym kruchym cieście rozłożyć pierniki, w wolne miejsca rozłożyć pokruszoną chałwę i zalać przygotowanym serem.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut.

  6. Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladowo- galaretkową.

Składniki
Składniki