Wykwintny biszkopt

Wykwintny biszkopt
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Stosunkowo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru 1 szkl.=250 ml
  • 2/3 szkl. mąki ziemnaczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 0,75 l mleka
  • Na wierzch:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

  1. Dno foremki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka i cukier ubić mikserem około 10 minut, aż zbieleją i podwoją objętość. Przed mąką dodać dwie łyżki przegotowanej, letniej wody. Następnie przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszać te składniki łopatką lub mikserem na małych obrotach. Ciasto przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 40 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
    Przygotować krem. Ugotować budyń razem z dwoma żółtkami. Przelać go do miseczki i nakryć folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
    Pierwszy blat biszkoptu umieścić w foremce. Napączować go sokiem z puszki z brzoskwiniami. Następnie wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem i znów napączować sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu. Na kremie poukładać pokrojone w ósemki brzoskwinie. Na koniec na wierzch wylać tężejące galaretki.
    Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 16 maja
Pyszne ciasto:)
Dziękuję.
fafiatko 16 maja
Przepyszne letnie ciasto! nie ma nic lepszego niz tortowe z owocami w galarecie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru 1 szkl.=250 ml
  • 2/3 szkl. mąki ziemnaczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 0,75 l mleka
  • Na wierzch:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
Składniki