Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Bez pieczenia, więc super na upalną pogodę :)
Polecam.
Odsłon: 698
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36145
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 206
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 354
Polecam.
Odsłon: 698
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36145
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 206
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 354
Składniki
Przygotowuję spód ciasta: 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę na średnim ogniu tak długo, aż płatki zrobią się rumiane i chrupiące. Płatki odstawiam do wystygnięcia. 50 g masła rozpuszczam w rondelku. Do wystudzonych płatków dodaję rozpuszczone masło, kakao, miód i masło orzechowe. Mieszam wszystko dokładnie, a następnie wykładam do tortownicy (22 cm) i ugniatam na całej powierzchni. Tworzę też rant o wysokości ok. 3 cm. Spód wstawiam do lodówki.
Warstwa biała: Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, ubijam śmietanę i dodaję do niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
Warstwa wiśniowa: Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego :)