Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi

Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Bez pieczenia, więc super na upalną pogodę :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 100 g masła
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Składniki na białą masę:
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 350 ml gorącej wody
  • 200 g śmietany 30%
  • Składniki na warstwę wiśniową:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml wody
  • 300 g wiśni bez pestek
  • Dodatkowo:
  • tarta czekolada

Przygotowanie

  1. Przygotowuję spód ciasta:
    50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę na średnim ogniu tak długo, aż płatki zrobią się rumiane i chrupiące. Płatki odstawiam do wystygnięcia.
    50 g masła rozpuszczam w rondelku.
    Do wystudzonych płatków dodaję rozpuszczone masło, kakao, miód i masło orzechowe. Mieszam wszystko dokładnie, a następnie wykładam do tortownicy (22 cm) i ugniatam na całej powierzchni. Tworzę też rant o wysokości ok. 3 cm. Spód wstawiam do lodówki.

  2. Warstwa biała:
    Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, ubijam śmietanę i dodaję do niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.

  3. Warstwa wiśniowa:
    Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką.
    Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia.
    Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

Futka 27 lipca 2019
Cudowne ciasto! <3 Musi smakować obłędnie :)
Maudie 27 lipca 2019
Bajeczne ciasto :)
Docherro 28 lipca 2019
Mmmm...cudowne ciasto...cudowny przysmak...fantastyczny pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na spód:
  • 100 g masła
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Składniki na białą masę:
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 350 ml gorącej wody
  • 200 g śmietany 30%
  • Składniki na warstwę wiśniową:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml wody
  • 300 g wiśni bez pestek
  • Dodatkowo:
  • tarta czekolada
Składniki