Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiśniowe pączki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Makę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Przygotowany rozczyn wlej do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min).
Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj, odkładaj do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej. Partiami wkładaj pączki, smaż z obu stron na złoto. Osącz z tłuszczu. Lukier przygotuj wg przepisu, utrzyj z sokiem. Dekoruj pączki.
16 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal cena 90 gr.
Drożdżowe ciasto na pączki czy puszyste baby nie musi być tak gęste, jak to przeznaczone na strucle z ciężkim nadzieniem. Aby sprawdzić jego konsystencję, urwij kawałek, uformuj kulkę i delikatnie ją ściśnij. Jeśli kulka się nie zapada, mąki jest w sam raz. W przeciwnym razie musisz jej nieco dosypać i ponownie zagnieść ciasto.Źródło: Świat kobiety