Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśniowe eklerki"
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 26
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 163
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 26
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 89
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 163
Składniki
Mleko zagotuj ze 125 ml wody, szczyptą soli i masłem. Wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Gdy ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia.
Wbijaj po jednym jajku i cały czas energicznie ucieraj. Gotowe ciasto przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę podłużne eklerki. Piecz 20 min w 200 st.
W 100 ml wody wy- mieszaj połowę cukru kryształu i proszek budyniowy. Do garnka włóż wydrylowane wiśnie i podgrzewaj, aż zagotuje się sok, który puszczą. Wlej rozrobiony proszek budyniowy i zagotuj, mieszając. Eklerki przekrój wzdłuż, przestudź.
Mascarpone zmiksuj z ubitą kremówką, resztą kryształu oraz cukrem waniliowym. Dolne połówki eklerek napełnij ciepłą masą wiśniową. Odstaw do schłodzenia. Krem nałóż do szprycy. Wyciśnij na wiśnie. Przykryj górnymi połówkami, posyp cukrem pudrem.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety