Wisienka bez pieczenia

Wisienka bez pieczenia
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Szybkie i wspaniałe ciasto bez pieczenia z kremem kokosowym i dżemem wiśniowym. Prawdziwa poezja smaku. Polecam:)

Składniki

  • 0,5 opakowania herbatników kakaowych (duża paczka)
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • kawa do nasączania
  • słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (użyłam z Biedronki)
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 25 dag masła
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy krem:
    Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy.

    Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu kokosowego. Wygładzamy a następnie układamy zamoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wykładamy pozostały dżem a na wierchu smarujemy kremem. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie można już kroić, ale ciasto najsmaczniejsze jest po nocy w lodówce. Smacznego :)

    Użyłam blachy o wym. 25/25 cm. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 12 maja 2019
Szybkościowa pychotka :)
KulinarnaChwila 12 maja 2019
Super ciasto:)
slodkisentyment 12 maja 2019
Super propozycja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 opakowania herbatników kakaowych (duża paczka)
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • kawa do nasączania
  • słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (użyłam z Biedronki)
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 25 dag masła
  • kakao do dekoracji
Składniki