Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiosenna potrawka ze strączkami"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 437
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12598
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 437
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12598
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 93
Składniki
Cytrynę sparz, wytrzyj. Zetrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część) na tarce o drobnych oczkach. Z połowy cytryny wyciśnij sok. Czos- nek obierz, drobno posiekaj. Bazylię opłucz, osusz. Poodrywaj listki od gałązek i posiekaj je. 4 łyżki oliwy wymieszaj z bazylią, czosnkiem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę schowaj do lodówki.
Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Cebulę i marchew obierz. Cebulę posiekaj, marchew pokrój w kosteczkę. Oczyść i opłucz groszek cukrowy. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew i kapustę oraz sól i pieprz do smaku, duś 5 min. Dołóż groszek, wlej bulion i gotuj 10 min.
Do bigosiku dodaj osączoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Przypraw resztą soku z cytryny, muszkatem, solą i piep rzem. Ser zetrzyj na wiórki. Bagietkę pokrój, kromki zrumień na pozostałej oliwie. Bigosik posyp bazyliową mieszanką i serem. Podawaj z grzankami.Źródło: Tina