Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenna potrawka z jajkami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 282
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 282
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz kalarepkę obierz, opłucz i pokrój na kawałeczki. Warzywa gotuj w bulionie przez 10 minut.
Dymkę oczyść, cebulkę pokrój na ćwiartki, a szczypiorek grubo posiekaj. Ugotowane warzywa odcedź, bulion zachowaj i odmierz 100 ml.
Jajko ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plastry. Masło stop na patelni, oprósz mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z bulionem i mlekiem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, wtedy dodaj warzywa (bez szczypiorku z dymki).
Trybulę opłucz i porwij na kawałki, a szczypiorek posiekaj. Potrawkę wyłóż na talerz, obłóż jajkiem, posyp szczypiorkiem, trybulą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Czas: 30 min | Poziom: łatwy | 1 porcja, 390 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień