Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową

Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową

Składniki

  • Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • Masło 30 g
  • Mleko 150 ml
  • żółtka 2
  • Drożdże 20 g
  • Cukier puder 50 g
  • Masa makowa:
  • Masa makowa z puszki 850 g
  • Białka 2

Przygotowanie

  1. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.



    Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.



    W tym czasie ubić białka na sztywno. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką.



    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyjdą z tej porcji dwa makowce. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową i zrolować ciasno. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca.



    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier i studzimy. Lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!

Składniki
  • Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • Masło 30 g
  • Mleko 150 ml
  • żółtka 2
  • Drożdże 20 g
  • Cukier puder 50 g
  • Masa makowa:
  • Masa makowa z puszki 850 g
  • Białka 2
Składniki