Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem.

Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Że dziś jest niedziela wymyśliłam po obiedzie szybkie ciasto do kawki już większej połowy nie ma ale chyba to oznacza że domownikom smakowało. Jest dość proste w wykonaniu a już nie wspomnę o tym jak szybko znika. Jeśli ktoś nie lubi piec lub mu nie wychodzą ciasta, zapewniam że to wyjdzie na pewno wystarczy tylko dobry piekarnik i chęci oraz serce włożone w wykonanie ciasta.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru (szklanka poj. 210 ml.),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki śmietany 18 %.
  • dodatkowo :
  • 3 jabłka 430 g,
  • 2 łyżeczki cynamonu z cukrem.

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, do białek wsypać cukier kryształ i na najwyższych obrotach miksera ubijać tak długo aż masa z białek będzie sztywna i lśniąca. Jak już białka mamy dokładnie ubite wtedy dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać do połączenia się białek z żółtkami.

  2. Do ubitej masy z białek i żółtek nie przerywając ubijania wlewać małymi strumieniami olej. Jak już mamy zmiksowana masę z olejem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i można dodać jedną łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dodałam pomarańczowy fajnie komponuje się z jabłkiem ). Całość dokładnie zmiksować a w międzyczasie przygotować jabłka obrać je oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.

  3. Zmiksowane ciasto przelać do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka posypać cynamon wymieszany z cukrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć ).

  4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku przez pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, można posypać cukrem pudrem.

  5. Ciasto wyszło bardzo smaczne i fajne wilgotne a połączenie jabłek z cynamonem to już obłęd, dodanie aromatu też było strzałem w dziesiątkę. Jeśli ktoś nie lubi ciast z jabłkami można dodać inny owoc lub upiec całkiem czyste ciasto bez niczego. Polecam serdecznie do poobiedniej kawki i nie tylko.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 09 listopada 2020
super przepis ;)
Dolcevita-in-my-kitchen 09 listopada 2020
Pyszna babeczka!
agnes72 11 listopada 2020
dziękuje saerdecznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru (szklanka poj. 210 ml.),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki śmietany 18 %.
  • dodatkowo :
  • 3 jabłka 430 g,
  • 2 łyżeczki cynamonu z cukrem.
Składniki