Wigilijny piernik

Wigilijny piernik
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis ????

Składniki

  • Forma 24 cm x 24 cm
  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 szk. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 szk. mleka
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 80 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30%

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.

  2. 2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.

  3. 4. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.

  4. 5. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy.
    6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

  5. 7. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.

  6. 8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 23 listopada 2020
Betka, kto by czekał do świąt. Dawaj to wszystko teraz, biorę ;p
Facet_w_kuchni 23 listopada 2020
Super :)
ErJot 24 listopada 2020
Ale cudnie wyrośnięty i puszysty:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Forma 24 cm x 24 cm
  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 szk. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 szk. mleka
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 80 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30%
Składniki