Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
pyszna potrawa, jak zresztą wszystkie, wigilijne dania

Składniki

  • makaron gruby 1 opak
  • mak niebieski 30 dag
  • mleko 1 szkl
  • miód 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • rodzynki
  • żurawina
  • morele
  • orzechy włoskie
  • aromat migdałowy

Przygotowanie

  1. 1. mam namoczyć w ciepłym mleku, lekko podgrzać (jeśli płynu będzie zbyt mało, uzupełnić ciepłą wodą), zostawić na noc, następnie dobrze odsączyć, zmielić 2 razy,
    2. rodzynki i morele namoczyć, morele i orzechy pokroić,
    3. w garnku rozpuścić masło, dodać miód i mak oraz bakalie, podgrzewać do połączenia składników, dodać aromat i w razie potrzeby cukier,
    4. makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą, połączyć z makiem, delikatnie wymieszać (jeśli potrawa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę gotowanej wody)



    smacznego

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 14 grudnia 2018
U mnie sie robilo lazanki z makiem!
Nevermore 14 grudnia 2018
Czuć święta, czuć :) Pycha
asia67 15 grudnia 2018
dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron gruby 1 opak
  • mak niebieski 30 dag
  • mleko 1 szkl
  • miód 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • rodzynki
  • żurawina
  • morele
  • orzechy włoskie
  • aromat migdałowy
Składniki