Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wigilijne gołąbki"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 768
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3042
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3559
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 768
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3042
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3559
Składniki
Przebrany groch oraz przepłukaną na sicie kaszę ugotuj w osobnych garnkach. Cebulę obierz, opłucz i osusz, poszatkuj, a następnie zrumień na łyżce rozgrzanego oleju.
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do posolonego wrzątku. Sparz, wyjmij, pooddzielaj liście, pościnaj zgrubiałe nerwy.
Ugotowany groch i kaszę odcedź, połącz z cebulą, dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz nakładaj porcjami na kapuściane liście. Brzegi liści pozakładaj do środka, zwijaj gołąbki. Ciasno poukładaj je w dużym garnku.
Gotowe gołąbki zalej połową bulionu warzywnego i duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W rondlu stop masło, dodaj mąkę, zasmaż. Rozprowadź pozostałym bulionem. Dołóż koncentrat, podgrzewaj mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na stół w sosjerce. Gołąbki przed podaniem obsmaż na oleju. Ozdób świeżym koperkiem.Źródło: Świat kobiety