Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z orzechami w karmelu"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14051
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14051
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Składniki
Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i 7,5 dag cukru. Dodać 2 jajka, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Pozostałe 2 jajka utrzeć z twarogiem, rumem i 12,5 dag masła. Dodać sypkie i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na 20 plasterków. Każdy lekko rozwałkować.
Na środku 10 placuszków położyć po porcji orzechowego nadzienia. Zlepić i uformować kulki. Na pozostałych plackach rozłożyć 3/4 powideł. Zlepić i uformować kulki.
Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować olejem. Ciasno układać w niej – na przemian – kulki orzechowe i kulki z powidłami, tworząc wieniec. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Studzić 10 minut w foremce, następnie wyjąć i jeszcze ciepłe ciasto posmarować resztą masła i posypać 5 dag cukru pudru. Odstawić do wystudzenia.
Na mocno rozgrzaną patelnię wyspać 2 łyżki cukru, stopić je na jasny karmel. Wrzucić orzechy, wymieszać je z karmelem i rozłożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wieniec oprószyć cukrem pudrem, ozdobić resztą powideł i orzechami w karmelu.Źródło: Życie na gorąco