Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec z malinami i ajerkoniakiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Maliny przełóż na sitko, pozostaw tak w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną i dobrze ociekną. Czekoladę grubo zetrzyj. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 4/5 cukru oraz szczyptę soli. Wbij jajka. Wlej olej oraz 150 ml ajerkoniaku. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Podziel je na dwie równe porcje. Jedną część ciasta wymieszaj z przesianym kakao, startą czekoladą, resztą cukru i malinami. Trochę owoców pozostaw do dekoracji.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian nałóż do niej porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ew. lekko przemieszaj je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Studź ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wieniec ostrożnie wyjmij z formy, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Tuż przed podaniem wyłóż ją na ciasto. Polej pozostałym ajerkoniakiem i udekoruj odłożonymi wcześniej malinami.
ok. 1 godziny 45 minut. 1 porcja ok. 350 kcal.Źródło: Tina