Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec makowy z kremem serowym"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 644
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 216
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 644
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 216
Składniki
Masło utrzyj z 225 g cukru, szczyptą soli i cukrem wanili nowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z makiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i wymieszaj mikserem.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz ok. 40 minut. Potem studź kwadrans w formie, następnie ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu.
Posiekaj białą czekoladę. Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem oraz resztą cukru. Masę serową delikatnie połącz z żelatyną. Dodaj 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.
Zimne ciasto przetnij poziomo. Spód posmaruj konfiturą i tężejącym kremem serowym. Przykryj drugim płatem i wstaw na godzinę do lodówki.
Pozostałą białą czekoladę stop z olejem kokosowym i połącz z kremówką. Przestudź. Ciasto polej przygotowaną polewą i znów wstaw do lodówki na godzinę. Potem udekoruj wiórkami czekoladowymi Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 440 kcal.Źródło: Na żywo