Wieniec makowy

Przepis dnia 2020-12-14
Wieniec makowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na świąteczny makowiec, tym razem jako drożdżowy wieniec makowy. Taka forma makowca będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Zapach Świąt unosi się już w całym domu, trwa odliczanie ...

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g masła (roztopić)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • polewa z białej czekolady lub lukier

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

  2. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtka, wlać zaczyn drożdżowy i stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dodać mleka lub mąki). Wyrabiam w robocie ok. 10 minut. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma podwoić swoją objętość).

  3. Przygotować masę makową, czyli do gotowej masy dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.

  4. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić wzdłuż na trzy części. Na każdej rozsmarować masę makową, zwinąć w rolady, każdą roladę naciąć wzdłuż u góry. Końce rolad zczepić ze sobą i formować warkocz, zawinąć końcówki, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zwinąć w koło, wysmarować rozbełtanym jajkiem.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni góra-dół przez 30-35 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzić na kratce, można polać lukrem lub polewą czekoladową.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g masła (roztopić)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • polewa z białej czekolady lub lukier
Składniki