Wielkanonce Kulichi z twarogiem. Jak je pieczemy na Ukrainie

Wielkanonce Kulichi z twarogiem. Jak je pieczemy na Ukrainie
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Dziś piekę małe ciastka na prezenty dla rodziny i przyjaciół. Wybrałem prosty przepis z ciasta twarogowego bez ręcznego wyrabiania. Wszystko jest bardzo proste, ale nauczysz się pysznego, wilgotnego ciasta.

Składniki

  • ciepłe mleko - 100 ml
  • drożdże - 5 g
  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 100 g
  • wanilia - 2 g
  • twarożek 5% - 180 g
  • olej - 80 g
  • mąka - 200 g
  • rodzynki - 50 g

Przygotowanie

  1. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski - 100 ml. Dodaj drożdże - 5g. Tam też rozbijamy 2 jajka, cukier - 100g, wanilia - 2g. Mieszamy. Umieszczamy tam twarożek - 180g, masło - 80g. Przykryj szczelnie folią na 1 godzinę.

  2. Następnie dodaj tam rodzynki - 50g. Mieszać. Podzielić na puszki 70 * 80 / 100g. Ułóż na blasze do pieczenia. Przykryj na 1 godzinę plastikową folią do wyrośnięcia. Piec 40 ml w 180C. Udekorować. Podawaj przy świątecznym stole. Życzymy wszystkim szczęśliwej katolickiej i prawosławnej Wielkanocy!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • ciepłe mleko - 100 ml
  • drożdże - 5 g
  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 100 g
  • wanilia - 2 g
  • twarożek 5% - 180 g
  • olej - 80 g
  • mąka - 200 g
  • rodzynki - 50 g
Składniki