Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem

Wielkanocne zajączki z kokosowym futerkiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na wielkanocne ciasteczka - zajączki otulone kokosowym futerkiem. Ciasteczka ucieszą nasze podniebienie, ale także pięknie udekorują świąteczny stół. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/3 łyżeczki kakao
  • białko (do posmarowania)
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem do momentu wytworzenia jednolitej masy.

  2. Do utartej masy dodajemy 2 jajka i ponownie ucieramy dla właściwego połączenia, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, kurkumę i proszek do pieczenia.

  3. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Niewielką część ciasta łączymy z kakao, które później wykorzystamy do zrobienia zajączkowych oczek. Oba ciasta wkładamy na 15 minut do zamrażarki.

  4. Po tym czasie rozwałkowujemy żółte ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a z kakaowego ciasta robimy małe oczka.

  5. Białko mieszamy z płaską łyżeczką cukru pudru i smarujemy nim ciasteczka omijając okolice pyszczków. Części posmarowane białkiem posypujemy wiórkami kokosowymi.

    * Nie przejmujmy się, jeśli nasypiemy ich za dużo lub nasypiemy je poza ciasteczka. Po upieczeniu, nadmiar kokosu można zsypać.

  6. Po udekorowaniu wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia wiórek.

  7. Gotowe ciasteczka studzimy, a następnie zsypujemy nadmiar wiórek kokosowych.

  8. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy je w metalowej puszce.

  9. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

izek 23 marca 2016
Świetne są! Chyba się pokuszę o zrobienie ich na święta :)
grazka950 23 marca 2016
mam wrażenie,że zaraz,,uciekną,, z tego talerzyka-przepiękne,też się skuszę i upiekę:)
ciacho50 24 marca 2016
śliczniutkie ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 320 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/3 łyżeczki kakao
  • białko (do posmarowania)
  • wiórki kokosowe
Składniki