Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have”
Polecam.
Odsłon: 134
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 71
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 625
Polecam.
Odsłon: 134
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 71
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 625
Składniki
1) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2) Do piany z białek, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. 3) Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (pomarańczę należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć). 4) Do formy wysmarowanej tłuszczem nałożyć na środku 3 łyżki masy ciemnej, na wierzch nałożyć 3 łyżki masy jasnej itd, aż obie masy się skończą. Ciasto powinno się rozlać po całej formie, w razie potrzeby można wyrównać poziom ciasta, delikatnie potrząsając. 5) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. 6) Gotowe ciasto ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem.