Wielkanocna Pascha

Wielkanocna Pascha
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Wypróbowałam kilka wersji tego pysznego deseru i wydaje mi się, że ta jest godna polecenia.

Składniki

  • ser biały tłusty 1 kg
  • cukier 1/2 szkl
  • masło 12 dkg
  • śmietanka 36% 1 szkl
  • jajka 5 szt
  • cukier waniliowy 1 op
  • bakalie: orzechy włoskie (posiekane), kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ser biały zmielić. Na garnku z gotującą wodą ułożyć miskę, w której znajdują się jajka, cukier i cukier waniliowy. Produkty ubijać trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodać śmietankę, szczyptę soli, masło i ser (dodawałam partiami, ciągle ubijając masę na parze). Do gotowej masy serowej wsypać przygotowane wcześniej bakalie. Całość dobrze wymieszać (nadal masa znajduje się na garnku z gotującą wodą). Masę z bakaliami ubijać na parze jeszcze przez około 5 minut. Odstawić, wystudzić.

  2. Uwaga: Należy pamiętać, aby podczas ubijania masy na parze nie zagotować jej.

  3. Formę do paschy (u mnie była to forma na babkę) wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, przykryć gazą, przycisnąć talerzem, wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozwinąć gazę, ustawić paschę na szklanym talerzu jak babkę z piasku, zdjąć gazę.
    Pascha gotowa, trzeba ją tylko udekorować.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Zazula1 23 kwietnia 2014
Na następną Wielkanoc? można wcześniej wypróbować :)
Konto usunięte 23 kwietnia 2014
Wygląda bardzo zachęcająco :)
bobara 24 kwietnia 2014
:) a ja paschę wykladam na durszlak wyłozony gazą...a polowe masy mieszam z czekolada rozpuszczoną na parze i... Czytaj całość »
:) a ja paschę wykladam na durszlak wyłozony gazą...a polowe masy mieszam z czekolada rozpuszczoną na parze i takim to sposobem mam dwukolorowa :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ser biały tłusty 1 kg
  • cukier 1/2 szkl
  • masło 12 dkg
  • śmietanka 36% 1 szkl
  • jajka 5 szt
  • cukier waniliowy 1 op
  • bakalie: orzechy włoskie (posiekane), kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki
  • szczypta soli
Składniki