Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą.

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: babeczka35
Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.

  3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.

  4. Dekorowanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

  5. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Babkę można pokroić na około 16 porcji.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 18 kwietnia 2019
Robi sie coraz smaczniej!
kucharka-amatorka 18 kwietnia 2019
Przepiękna!
Maudie 18 kwietnia 2019
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki
Składniki