Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszna wilgotna babka o intensywnie cytrynowym aromacie

Składniki

  • 4 większe jajka lub 5 małych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego
  • 275 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu, powideł itp.
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min)
    Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy
    Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników
    Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić)
    Przelej ciasto do formy
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka

  2. Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy
    Po ostudzeniu przekrój babkę na pół i przełóż dżemem
    Polej lukrem: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukru pudru)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 marca
Pyszotka:)
SlodkiBlog 28 marca
Dzięki :)
Składniki
  • 4 większe jajka lub 5 małych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego
  • 275 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu, powideł itp.
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku z cytryny
Składniki