Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 128
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 312
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 350
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13148
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 84
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 128
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 312
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 350
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13148
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 84
Składniki
1. z połowy mleka , jednej łyżki cukru i drożdży przygotowuję zaczyn, w kubeczku powinien postać w cieple 10 minut powinny, drożdże rosnąc :) 2. do miski wsypuję mąkę i cukier, wlewam zaczyn mieszam łyżka, dodaję pozostałe mleko , jajka i tłuszcz. Mieszam, a potem wyrabiam ręka kilka minut tak aby wtloczyć do ciasta powietrze, Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki wyrabiam jeszcze trochę. Zostawiam teraz przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ok 30 minut. Powinno podrosnąć ok. 1/2
3. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułka formy na babkę. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia kolejne 15 minut i do pieca na ok 45 minut na 190 stopnia. 4. Po wyjęciu z pieca baba stygnie w formie. Potem wyjmuję z formy i obracam i polewam trochę lukrem cytrynowym 5. Taka babka jest pulchna, pachnąca i pyszna!