Wielkanocna baba drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewka16
najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)

Składniki

  • ok. 50 g drożdży żywych
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka całe + 2 żóltka
  • ok. 100 gram rozpuszczonego masła
  • starta skórka z cytryny
  • rodzynki

Przygotowanie

  1. 1. z połowy mleka , jednej łyżki cukru i drożdży przygotowuję zaczyn, w kubeczku powinien postać w cieple 10 minut powinny, drożdże rosnąc :)

    2. do miski wsypuję mąkę i cukier, wlewam zaczyn mieszam łyżka, dodaję pozostałe mleko , jajka i tłuszcz. Mieszam, a potem wyrabiam ręka kilka minut tak aby wtloczyć do ciasta powietrze, Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki wyrabiam jeszcze trochę. Zostawiam teraz przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ok 30 minut. Powinno podrosnąć ok. 1/2

  2. 3. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułka formy na babkę. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia kolejne 15 minut i do pieca na ok 45 minut na 190 stopnia.

    4. Po wyjęciu z pieca baba stygnie w formie. Potem wyjmuję z formy i obracam i polewam trochę lukrem cytrynowym

    5. Taka babka jest pulchna, pachnąca i pyszna!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 28 marca 2018
Super babeczka:)
bryssska 29 marca 2018
Pyszna, idealna do gorącego kakao ;-)
Składniki
  • ok. 50 g drożdży żywych
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka całe + 2 żóltka
  • ok. 100 gram rozpuszczonego masła
  • starta skórka z cytryny
  • rodzynki
Składniki