Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1679
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 27
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1578
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1679
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 27
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1578
Składniki
W garnku gotuję wodę z dodatkiem margaryny. Wsypuję mąkę i energicznie mieszając, podgrzewam dalej, aż masa będzie jednolita, gładka i bardzo gęsta.
Tak przygotowaną masę odstawiam do wystudzenia. Potem kolejno wbijam jajka i miksuję całość, aż jajka dobrze połączą się z masą.
Ciasto przekładam do szprycy. Z pergaminu wycinam ok. 25 kwadratów o boku 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskam na nie oponki z ciasta.
W dużym garnku rozgrzewam olej. Wkładam oponki papierem do góry, na chwilkę zostawiam i usuwam pergamin. Oponki smażę na złoty kolor z obu stron. Potem przekładam je na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Studzę.
Do miseczki wlewam łyżkę wody i sok z pomarańczy. Dodaję stopniowo przesiany cukier puder i ucieram na gładki lukier. Polewam nim ciastka.Źródło: Naj