Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wesołe strachy na patyku"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 235
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 530
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 235
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 530
Składniki
Bułkę kajzerkę w całości namocz w mleku. Możesz też pokroić ją w kostkę, przełożyć do miski i dopiero zalać mlekiem. Gdy bułka dobrze nasiąknie, odciśnij ją starannie.
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mielone mięso, a następnie dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną szalotkę, wbij całe jajko.
osól, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołowym i wszystko wymieszaj dłońmi. Jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna, dosyp nieco bułki tartej i ponownie wymieszaj.
Z masy mięsnej uformuj niewielkie owalne placuszki i powoli smaż na patelni na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Gdy kotlety będą jeszcze gorące, w każdy kotlet włóż patyczek do lodów. Udekoruj kotlety plasterkami mozzarelli, czarnych oliwek (utworzą oczka), z kawałeczków papryki czerwonej i żółtej zrób nos i usta, zaś z gałązek zieleniny – włosy.
<strong>: 40 minut. Porcja: 395 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie