Wenecka truskawka

Wenecka truskawka
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Masz ochotę na czekoladę, sięgnij po kawałek ciasta z czekoladą, Sernik z truskawkami, bez pieczenia aksamitny, rozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów.

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • ½ szk. mleka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka czerwona
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ kg truskawek
  • ½ szk. cukru pudru
  • ½ śmietany 30%

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
    2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
    3. Twaróg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę.

  2. 4. Masę sernikową dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy 80 g drobno pokrojonej czekolady a do drugiej pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę, Delikatnie obie masy mieszamy łyżką.

  3. 5. Masę z czekoladą wykładamy na biszkopty.

  4. 6. Na masie układamy następną warstwę z pozostałych biszkoptów

  5. 7. Ponownie wykładamy masę tym razem z zieloną galaretkę i układamy wokół formy pokrojone w plasterki truskawki a w środek masy utykamy całe truskawki.
    8. W szczeliny wokół truskawek wlewamy trochę czerwonej galaretki.

  6. 9. 80 g czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną, studzimy i polewamy wierzch ciasta.
    10. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

  7. 11. Ciasto gotowe.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

helenapon 07 czerwca
Wygląda pysznie a ciasta bez pieczenia, zwłaszcza latem są chętnie zjadane.
Pani_Domu 07 czerwca
Fajne kolorowe ciasto, w sam raz na gorące dni :)
KORAL 07 czerwca
Świetnie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • ½ szk. mleka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka czerwona
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ kg truskawek
  • ½ szk. cukru pudru
  • ½ śmietany 30%
Składniki