Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Węgierki pod kruszonką"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 115
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 206
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 115
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 206
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Pokrój owoce w niewielkie cząstki i włóż do miski. Wsyp cukier puder i wymieszaj z owocami, tak aby dokładnie je okleił. Odstaw owoce na 10 minut, by cukier lekko się rozpuścił.
Wymieszaj brązowy cukier z mąką i wiórkami kokosowymi. Rozetrzyj tę mieszankę z masłem, aby powstały niewielkie okruszki.
3. Zamieszaj ponownie śliwki, a następnie rozłóż je do czterech żaroodpornych miseczek. Posyp je po wierzchu kruszonką. Wstaw naczynia do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka się zezłoci, a owoce zaczną przy ściankach bulgotać.
Gotowe odstaw na 10 minut, aby lekko przestygły. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.Źródło: Olivia