Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wegetariańskie burgery"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 315
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 279
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 315
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 279
Składniki
Kaszę wsyp na sito, opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj osoloną wodę (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Wsyp kaszę, gotuj 15-20 min. Fasolę przełóż na sito i opłucz pod bieżącą wodą. Rozgnieć widelcem. Cebulę pokrój w kostkę. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Do miski przełóż wystudzoną kaszę oraz cebulę, dodaj rozgniecioną fasolę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę; dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj tyle bułki tartej, by masa miała zwartą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ręce zwilż zimną wodą i formuj z masy niewielkie kotleciki, lekko je spłaszczając. Następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Podawaj w bułce, np. z plastrem pomidora, serem mozzarella i awokado.Źródło: Świat i Ludzie