Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.

Składniki

  • 3 łyżki tapioki perlistej
  • mała puszka mleka kokosowego (200ml)
  • 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub wody
  • 1 szkl. mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.


  2. Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.

  3. Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem

Składniki
  • 3 łyżki tapioki perlistej
  • mała puszka mleka kokosowego (200ml)
  • 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub wody
  • 1 szkl. mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
Składniki