Wegańskie kuleczki daktylowo - sezamowe

Wegańskie kuleczki daktylowo - sezamowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kolejny wegański przepis! Ostatnio były wegańskie pyszne batoniki z 4 składników a dzisiaj prosty przepis na pyszne kuleczki daktylowo – sezamowe. Te niesamowicie smaczne słodycze są bez cukru, słodycz pochodzi wyłącznie z daktyli. Pora zrobić zapas daktyli i po kolei próbować przepisów na zdrowe słodkości. Suszone daktyle i pasta tahini to produkty, które często pojawiają się w moich przepisach, więc nie musisz się martwić, że ich nie wykorzystasz.

Składniki

  • daktyle suszone 100g
  • płatki owsiane 100g
  • pasta sezamowa tahini 50g
  • len mielony 20g

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. godziny (można dłużej). Płatki i len mielimy. Daktyle bez wody blendujemy z pastą tahini. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Możemy masę włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej, wtedy będzie łatwiej formować kulki. Z masy formujemy kuleczki (mi wyszło 16 sztuk). Obtaczamy w sezamie (można go wcześniej uprażyć). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 31 października 2020
super:)
zdrowonacodzien 02 listopada 2020
dziękuję :)
Składniki
  • daktyle suszone 100g
  • płatki owsiane 100g
  • pasta sezamowa tahini 50g
  • len mielony 20g
Składniki