Nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
Do dużej miski dodać 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 1/3 szklanki kakao i dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie do suchych składników dodać 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 łyżkę octu oraz 1/3 szklanki oleju i dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto mieszać do czasu, aż powstanie gęsta czekoladowa masa - kilka grudek jest w porządku, najważniejsze, aby na dnie miski nie pozostała mąka.
Tak przygotowaną czekoladową masę wlać do blaszki do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.
Stopień upieczenia ciasta można sprawdzić drewnianym patyczkiem.
Jeśli mamy zamiar zrobić własną, domową polewę czekoladową należy pamiętać, że ciasto powinno ostygnąć - co zajmuje mniej więcej ok. 1 godziny.
Aby zrobić polewę czekoladową:
Do miski dodać 1,5 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - zamieszać i zacząć dodawać stopniowo 3 łyżki wody. Każdorazowo dokładnie mieszać masę tak aby była gęsta, lecz nie lejąca się.
Schłodzone ciasto należy polać przygotowaną polewą czekoladową i równomiernie rozprowadzić ją po wierzchu.
Następnie pokroić ciasto na równe kawałki.
Tak przygotowane idealnie komponuje się ze szklanką schłodzonego mleka.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (1)