Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywne kotleciki"
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4773
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4773
Składniki
Kalafior oraz brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, mleko i gdy zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (dzięki dodatkowi mleka kalafior zachowa biel oraz łagodny smak). Gotuj ok. 15 minut, odcedź i ostudź. W drugim garnku w osolonym wrzątku ugotuj brokuły oraz marchewkę (przez 5-8 minut). Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę.
Do miseczki włóż ostudzone brokuły, marchewkę oraz kalafior. Rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cebulę, ser feta, jajko, gałkę muszkatołową, koperek, 5 łyżek bułki tartej oraz kaszę. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa (gdyby była zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
50 minut, porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie