Warstwowy sernik na zimno "Owoce Lata"

Warstwowy sernik na zimno Owoce Lata
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym. Sernik z wkładką jeżynową z warstwą malinową, waniliową i jagodową. Sernik na górze z galaretką z musem z mirabelek. Udekorowany galaretkami z musem malinowym. Sernik wyszedł, bardzo winny i pyszny.

Składniki

  • SPÓD:-200 g. maślanych ciastek
  • -150 g. czekolady z bakaliami -50 g. masła
  • WKŁADKA I DEKORACJA:
  • -200 ml. przetartego musu z jeżyn -1/2 galaretki jagodowej
  • DEKORACJA:
  • -300 ml. musu malinowego,przetartego
  • -1 galaretka malinowa
  • 1.MASA SEROWA -MALINOWA:
  • -250 g. sera z wiaderka -125 g. serka mascarpone
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 ml. musu malinowego(przetartego)
  • -20 g. cukru pudru -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 2.MASA SEROWA WANILIOWA:
  • -500 g. serka waniliowego z wiaderka
  • -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego -250 m. śmietanki 30 %
  • -125 g. serka mascarpone -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 3.MASA SEROWA-JAGODOWA:
  • -250 g. sera z wiaderka -125 g. serka mascarpone
  • -250 ml. śmietanki 30 % -125 ml. jagód w syropie(przetartych)
  • -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 4.GALARETKA Z DŻEMEM Z MIRABELEK:
  • -1 galaretka pomarańczowa -250 ml.wody
  • -150 ml.musu z mirabelek (przetartego)

Przygotowanie

  1. wkładka-Jeżyny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jeszcze raz zagotować, odstawić i zaraz dodać galaretkę i dobrze wymieszać.Ostudzić i przelać do głębokiej małej miseczki i schłodzić w lodówce, do zastygnięcia.

  2. dekoracja-Maliny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to nie musi. Jeszcze raz zagotować, odstawić i zaraz dodać galaretkę i dobrze wymieszać.Ostudzić i ponalewać do silikonowych pojemniczków, większych i małych.Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.( Ja jednocześnie robiłam takie dwa serniki, dlatego dekoracji mam podwójnie, ale i z podwójnej porcji składników.)

  3. spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.

  4. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  5. Nożem obkroić wkładkę w miseczce. Odwrócić do środka tortownicy na masę malinową i zdjąć miseczkę.

  6. masa 2-Postąpić jak z 1 masą , wlać do tortownicy i wyrównać.Schłodzić z pół godz.w lodówce.

  7. masa 3-Zrobić jak poprzednie masy i wylać do tortownicy.Schłodzić z pół godz. do zastygnięcia.

  8. galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Dodać dżem z mirabelek, ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  9. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.(żeby sernik nie przesunął się, to na paterę w środku, ułożyć z pól łyżeczki masła.)

  10. Zastygłe dekoracje, łyżeczką wyjąć z pojemniczków i udekorować sernik. Dodatkowo udekorować miętą.

  11. Sernik przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (8)

Piekny i smaczny, arcydzielo :)
fafiatko 26 września
Ale owocowe smaki!
KulinarnaChwila 27 września
Super ciacho:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:-200 g. maślanych ciastek
  • -150 g. czekolady z bakaliami -50 g. masła
  • WKŁADKA I DEKORACJA:
  • -200 ml. przetartego musu z jeżyn -1/2 galaretki jagodowej
  • DEKORACJA:
  • -300 ml. musu malinowego,przetartego
  • -1 galaretka malinowa
  • 1.MASA SEROWA -MALINOWA:
  • -250 g. sera z wiaderka -125 g. serka mascarpone
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 ml. musu malinowego(przetartego)
  • -20 g. cukru pudru -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 2.MASA SEROWA WANILIOWA:
  • -500 g. serka waniliowego z wiaderka
  • -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego -250 m. śmietanki 30 %
  • -125 g. serka mascarpone -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 3.MASA SEROWA-JAGODOWA:
  • -250 g. sera z wiaderka -125 g. serka mascarpone
  • -250 ml. śmietanki 30 % -125 ml. jagód w syropie(przetartych)
  • -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 4.GALARETKA Z DŻEMEM Z MIRABELEK:
  • -1 galaretka pomarańczowa -250 ml.wody
  • -150 ml.musu z mirabelek (przetartego)
Składniki