Warstwowiec jogurtowy

Warstwowiec jogurtowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Warstwowiec jogurtowy to bardzo smaczne, orzeźwiające i lekkie ciasto na zimno na bazie jogurtów i galaretek.

Składniki

  • 360g jogurtu naturalnego
  • 150g jogurtu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą i odstawiłam. Jogurt naturalny podzieliłam sobie na dwie równe połowy, czyli po 180g. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną galaretkę wymieszałam z pierwszą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na dno przygotowanej foremki. Formę wstawiłam do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową, również w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną wymieszałam z jogurtem brzoskwiniowym i wylałam na masę cytrynową. Foremkę ponownie schowałam do lodówki, aby kolejna warstwa stężała. I znów w tym czasie rozpuściłam w 200ml gorącej wody galaretkę agrestową i odstawiłam ją do wystygnięcia. Zimną połączyłam z drugą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na masę brzoskwiniową. Ciasto schłodziłam w lodówce, a w między czasie przygotowałam galaretkę truskawkową, rozpuszczając ją w 400ml gorącej wody. Zimną galaretkę wylałam na ciasto i odstawiłam je do lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 14 stycznia
Cudo!
WanilioweImprowizacje 14 stycznia
dziękuję :-)
Składniki
  • 360g jogurtu naturalnego
  • 150g jogurtu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
Składniki