Warstwowe rogale drożdżowe na zsiadłym mleku

Warstwowe rogale drożdżowe na zsiadłym mleku
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia882
Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie.

Składniki

  • 100g drożdży
  • 500g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125ml zsiadlego mleka
  • 125ml ciepłego mleka
  • 1 duże jako
  • 1 żółtko
  • Ponadto:
  • 200-250g bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 białko
  • Konfitura do nadzienia

Przygotowanie

  1. Make wsypujemy do miski. Drozdze kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i cieple mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia. Przelewamy do miski z makka. Dodajemy pozostale skladniki, zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każda z nich rozwałkować na jedną wielkość. Wszystkie placki smarujemy masłem i układamy jeden na drugim. Brzegi zlepizlepiamy.
    Rozwałkować jeden wielki placek. Wycinamy trójkąty. Na brzegu ciasta kładziemy ulubioną konfiturę. Formujemy rogaliki.
    Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

    Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. C.

Składniki
  • 100g drożdży
  • 500g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125ml zsiadlego mleka
  • 125ml ciepłego mleka
  • 1 duże jako
  • 1 żółtko
  • Ponadto:
  • 200-250g bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 białko
  • Konfitura do nadzienia
Składniki