Warstwowe ciasto z galaretką poziomkową.

Warstwowe ciasto z galaretką poziomkową.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Pyszne ciasto z bitą śmietaną i galaretką poziomkową. Proste i bardzo fajnie wyglądające.

Składniki

  • biszkopt kakaowy: 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki maki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 2 galaretki poziomkowe
  • 330 ml śmietanki tortowej 30 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie

  1. Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Na blaszkę (25 na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy nasze ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
    Obie galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku podanej na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia.
    Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części.
    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy mleko w proszku oraz wlewamy przestudzoną żelatynę.
    Biszkopt od przekrojonej strony smarujemy bitą śmietana na obu blatach. Na dolną cześć biszkoptu z bitą śmietaną wykładamy tężejącą galaretką, przykrywamy górną częścią biszkoptu śmietaną do galaretki.
    Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny.
    Możemy wierzch ciast polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (11)

Futka 18 listopada 2015
Bajeczne ciasto! :D
Jaonka 18 listopada 2015
Czy górny biszkopt się nie połamie podczas "składania" ciasta?
GREGORHSPEED 19 listopada 2015
Przepiękne <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt kakaowy: 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki maki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 2 galaretki poziomkowe
  • 330 ml śmietanki tortowej 30 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
Składniki